Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

TURNAJ-PRATELSTVI-2014

 

Turnaj přátelství 18. - 20. dubna 2014


V době Velikonočních svátků se v Olomouci každoročně koná Turnaj přátelství. Pořádají ho Brněnská šachová škola a Agentura 64 Grygov jako otevřený krajský přebor žáků do 15 let Olomouckého kraje. Hrají však pochopitelně i dospělí šachisté a mezi nimi též několik dvoutisícových.

 

Minimálně poslední tři roky tvoří podstatnou část turnajové obsady také početná výprava kraje Zlínského. Mezi nimi letos pětice šachistů Zbrojovky Vsetín - Adéla Bierská, Matyáš Kovařík, Lukáš Gabryš, Jakub Stančík a věkový průměr trošičku narušující Standa Juříček (Standa mi tuto veselou vsuvku jistě odpustí, ovšem na druhé straně - je zkušenou a důležitou protiváhou našeho dravého mládí), který mimochodem před dvěma lety tento turnaj vyhrál. A i letošní Turnaj přátelství je nejen co do kvantity, ale i kvalitativně opět velice dobře obsazený.

 

Standa na sebe přijímá i velice důležitou roli (zejména večerního) analyzátora partií našich Zbrojováků. O naše mladíky (a mladici) však bude po stránce trenérské postaráno i během jednotlivých partií, neboť pro zlínské vyslance dal mládežnický šéftrenér kraje Martin Beil dohromady trenérskou partu, která se bude v průběhu tří dnů a devíti kol „motat" okolo více než dvacítky borců našeho kraje.


Tak Adélo, Matyáši, Lukáši, Kubo a Stando, ať vám to na šachovnicích sviští. Přeju hodně zdaru. Průběh turnaje můžeme my v Olomouci nepřítomní sledovat na chess-results. A průběžné komentáře a vzkazy možno vkládat pod článek.


Josef Kovařík


  Kovařík Matyáš
(1734) -  Šobáň Jaroslav (2170)  1-0



Turnaj přátelství
2014 - vybrané partie z druhého dne


Turnaj přátelství 2014
- vybrané partie třetího dne


HODNOCENÍ TURNAJE:


Celkově se turnaj naší výpravě velmi dobře podařil po šachové i po organizační stránce. Kromě samotné hry, rozborů partií a doprovodného programu jsme dobře zvládli i starání se o sebe - páteční skvělá večeře díky Ambrožovým, sobotní snídaně a večeře i nedělní snídaně pak vlastními silami. Výprava byla rozdělená do čtyř skupin ("tlup"), ve kterých se účastníci jednak pohybovali mezi ubytovnou a hrací místností, jednak v těchto skupinkách i společně pracovali - vařili, uklízeli, apod. Nejen šachové zkušenosti, ale i zkušenosti ze starání se o sebe jsou užitečné.


K vlastnímu hodnocení výkonů hráčů - z 66ti hráčů turnaje bylo 26 hráčů z naší výpravy, takže se naši hráči často setkávali i mezi sebou. Ale vzhledem k tomu, jak pestré složení naše výprava měla, nebylo to vůbec na škodu. Není snadné u tak početné výpravy hodnotit každého zvlášť, přesto se aspoň ve stručnosti pokusím.


Hráči z HONZOVY TLUPY:

Nehrající trenér Honza Malčánek je nejen velmi silným šachistou, ale také ostříleným trenérem na našich krajských akcích. V Olomouci udělal spoustu práce na rozborech a s přehledem se postaral o svou tlupu. Lukáš Gabryš (5,5 bodu z 9 partií, 14. místo) roste v šikovného šachistu, v turnaji mu k výraznějšímu úspěchu chybělo ve zlomových okamžicích urvat nějakou výhru navíc. Matyáš Kovařík (5,5b., 15.) hrál aktivně a sebevědomě, body ztrácel jen s dalšími hráči z naší výpravy. Krásným úspěchem byla jeho výhra nad prvním nasazeným hráčem turnaje. Kuba Krejča (5b., 20.) je hráč s nesmírným šachovým potenciálem, ale bohužel velmi nestálým pracovním nasazením, kterým by potřeboval podložit svůj talent. Ale hned po turnaji mi napsal o další domácí úkoly a je rozhodnutý víc máknout, takže soupeři, třeste se! Kuba Stančík (5,5b., 10.) zahrál velmi dobře a celý turnaj se pohyboval na špičce, ještě v posledním kole v partii s Pavlem Richardem bojoval o třetí či čtvrté místo. Ríša Štefaník (5,5b., 16.) hrál klidné a trpělivé šachy, úspěšně dokázal čelit i hráčům na úrovni kolem 1900-2000. Prohrál jen s prvním nasazeným hráčem, pohled na jeho pět remíz ale říká "přiostřit!".


Hráči z DAVIDOVY TLUPY:
Hrající tlupoun David Trčálek (5b., 27.) se zvládl nejen dobře postarat o svoji skupinku, ale navíc sám také hrál. Sám byl ke svému výkonu spíš kritický, ale prohrál jen s hráči kolem 1900 a výš, což není žádná ostuda, a dokázal jim klást velmi statečný odpor. Nepochybuji o tom, že je brzy dožene. Matěj Eliáš (3b., 54.) hrál svůj první vícedenní turnaj a byl pro mě po všech stránkách velmi příjemným překvapením. Pořád sice hraje dost rychle, ale přemýšlení a trpělivosti postupně přibývá a odměnou mu byla hlavně úspěšná sobota, ve které vyhrál všechny tři partie a byl naším sobotním králem! Martin Húsek (6b., 6.) byl největším skokanem celého turnaje - jako 22. nasazený se od samého začátku dral mezi nejlepší a i pro zkušené kandidáty mistra Jardu Šobáně, Petra Zatloukala (s oběma remízy) a mistra FIDE Víťu Valentu, kterého skoro porazil, byl vyrovnaným soupeřem. Martin se šachům na vyšší úrovni nevěnuje příliš dlouho a má zatím řadu slabých míst, ale pokud vydrží a bude na sobě systematicky, sebekriticky, s radostí i s pokorou pracovat, bude z něho výborný šachista. Lukáš Macháček (3,5b., 49.) potvrdil výrazný nárůst kvality své hry z posledních měsíců, i v partiích s daleko zkušenějšími soupeři (s Matyášem, Luckou či panem Slanicayem) velmi solidně bojoval. Saša Skalský (5,5b., 13.) dokázal výborně navázat na úspěch z nedávného MČR mládeže a mílovými kroky se blíží k výkonnosti kolem 1900. Ale naším cílem je do března 2015 se dostat na výkonnost blízkou elu 2000, což nám dá ještě pořádný kus práce. Hlavně vydržet, nenechat se rozhodit žádnými dílčími neúspěchy, nedávat žádné zbytečné remízy, bojovat, makat! Radek Zgarba (4,5b., 34.) hrál velmi solidní a zdravé šachy, houževnaté a přemýšlivé. V turnaji získal skalpy dvou sedmnáctistovek a zanechal velmi dobrý dojem.


Hráči z PEPOVY TLUPY:

Nehrající trenér Pepa Bednařík s námi byl poprvé jako trenér a svou úlohu zvládl výborně šachově i organizačně. Pepo, říkám zcela upřímně a od srdce - jsi největší hošťálkovský klenot! Tomáš Fridrich (3b., 56.) střídal velmi pěkné okamžiky s horšími, často doplácel na rychlou hru. Chtělo by to zpomalit a pořádně máknout! Antonín Krmíček (4,5b., 37.) hrál velmi solidně, třetí den potkal nejsilnější skladbu soupeřů a uhrál s nimi 2,5 bodu. Pro další výrazný růst doporučuji víc práce s šachovou literaturou, s taktikou (včetně precizního zápisu) a více dravosti. Ludvík Procházka (4,5b., 30.) turnaj začal výbornou partií s Radkem Holmanem a v nadstandardních výkonech pokračoval celý turnaj. Pro Ludvíkovo další zlepšování platí úplně stejný recept jako pro Toníka. Hanuš Suchánek (4b., 42.) pro mě byl příjemným překvapením - ve všech partiích hrál velmi houževnatě a bojovně, i mnohem zkušenějším soupeřům kladl velký odpor. Jen tak dál a na dalších turnajích to s více zkušenostmi bude ještě lepší! Kryštof Suchánek (4,5b., 32.) hrál také velmi dobře, je na něm vidět zlepšení a vyzrávání - k větším úspěchům a k větší radosti z naší královské hry bych mu přál především více samostatně pracovat.


Hráči z MARKOVY TLUPY:
Hrající trenér Marek Navrátil (6b., 9.) to neměl vůbec snadné - hrál, rozebíral, pomáhal mladým, byl po všech stránkách výraznou oporou naší výpravy. V turnaji škoda zejména prohry v 6. kole, mohl mířit ještě výše. Lucka Ambrožová (5,5b., 17.) sehrála i přes zdravotní potíže výborný turnaj a z mojí strany velká trenérská spokojenost a hrdost! Stejně tak i Adéla Bierská (5b., 22.), která hrála se svou obvyklou odvahou a zároveň zdravěji bez zbytečných extravagancí a její styl je ostrý a přímočarý jako břitva. Z Lucky i Ádi mám radost, že plynule navazují na výkony a hlavně na poučení z nedávného MČR mládeže. Lenka Navrátilová (3,5b., 52.) hrála soustředěně a velmi se snažila, její výkon je dost zkreslený náročným losem, který měla. V každém případě cenná zkušenost, která se Lence vrátí. Viktorka Všetulová (4b., 47.) měla slabší první dva dny, ve kterých bylo mnoho zbytečných chyb a přehlédnutí. Naplno se rozjela třetí den, kdy se soustředěným výkonem dostala na vítěznou vlnu, všechno vyhrála a stala se naší nedělní královnou.


OSTATNÍ HRÁČI:

Jan Botek odehrál v turnaji jen několik kol. Stanislav Juříček (7,5b., 2.) bojoval od samého začátku o mety nejvyšší, v turnaji ani jednou neprohrál. V konečném pořadí ho v bodových závodech předčil jen výborný Víťa Valenta. Patrik Krušina (5,5b., 12.) s námi byl na prvním společném turnaji a je to správný borec šachově i lidsky. Jeho hře by myslím si pomohl především trenérský či konzultační kontakt se silnějšími šachisty. Gabriel Slanicay (5,5b., 18.) vstupoval do turnaje s velkými ambicemi a snahou posunout si svoji výkonnostní laťku, první dva dny ho ale srážely dolů nevyužité příležitosti proti silným soupeřům plus nečekaně tvrdý odpor našeho Hanuše. Dobrým finišem se však Gabo dostal na celkový solidní výkon. Martin Vodička (5b., 29.) hrál svůj první vážný turnaj a po slabším začátku se rozjel ke slušným výsledkům i výkonům.


Vítězem turnaje se stal Víťa Valenta s famózním ziskem 8,5 bodů! Asi nejvíce byl Víťa ohrožený v partii posledního kola s naším Martinem Húskem (viz ukázky partií ze třetího dne). Za stříbrným Standou pak skončil na třetím místě bez jediné remízy prostějovský Pavel Richard se 7 body, na dalších dvou místech zkušení borci Peťa Zatloukal a Jarda Šobáň. Zejména Jarda měl v turnaji velké štěstí na mladé hráče z naší výpravy - potkal jich v turnaji celkem 7 s celkovým skóre 5,5:1,5 pro něj, příště ho určitě pozlobíme ještě víc:-)


Kompletní výsledky najdete ZDE. Na turnaji jsme navíc zakoupili množství šachové literatury z nabídky vynikajícího šachisty a trenéra Richarda Biolka ZDE, takže o náplň domácího studia bude dobře postaráno:-) A protože platí, že taktika a propočet variant jsou v šachu základ, znovu poukazuji na pravidelné domácí úkoly na našich krajských stránkách ZDE.


Přidávám ještě odkazy na článek pořadatelů ZDE a na článek o brněnské výpravě ZDE Mirka Hurty, se kterou jsme společně bydleli na ubytovně a tímto jim i děkuji za pohodové a přátelské soužití. Standův článek o turnaji najdete ZDE. A závěrem děkuji všem, kteří se na naší výpravě i na celém turnaji podíleli!


Fotografie z turnaje na webu pořadatele ZDE

Martin Beil

 

Turnaj přátelství 2014 - vybrané partie krajské výpravy





Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk