Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

CESKE-SVYCARSKO-2016

 

Pozor na dvojkola!

 

Začnu tím nejhorším, co mne mohlo na openu „České Švýcarsko" v Krásné Lípě potkat. Po 3.kole, kráčeje do sálu se ziskem 2½ bodu, mne v úterý 5.7. odpoledne vítá ředitel turnaje: „Tak to jsme rádi, pane Juříčku, že Vás zase vidíme!" Zprvu nechápu, ale po několika slovech mi to dochází ... já si popletl termín dvojkola! (Poprvé v životě, že by už stařecká demence?) A tak, zatímco mladý soupeř vesele uplatnil kontumaci, já se spokojeně procházel po turistických značkách šluknovského výběžku ... Ten je vůbec zvláštní. Státní hranice se zde klikatí jako pruh na hřbetě zmije, všude nádherná příroda se skalními útvary, hlubokými údolími a bohatým zalesněním, za zmínku stojí i zajímavá konstrukce tzv. podstávkových domů (kombinace stylu srubovice a hrázděného zdiva). Nejméně polovina z nich by už potřebovala větší opravu, jenže kde na to vzít? Dříve prosperující průmysl strojírenský, sklářský, textilní a kožedělný pohltily svými chapadly nenasytné nadnárodní společnosti, jejichž zisky spolehlivě a nenávratně mizí v daňových rájích. A tak na vás všude zírají polorozpadlé budovy s vytlučenými okny a propadlými střechami. Varnsdorfský TOS je sotva třetinový, Velveta ani to ne, v Rumburku a Šluknově jsem větší podniky nezaznamenal; fungují snad jen Železárny Velký Šenov a mikulášovický Mikov, proslulý výrobou nožířského zboží, téměř každý kluk měl kdysi kapesní nožík zvaný „rybička" a zdejší obci se říkávalo „český Solingen". V Krásném Buku jen nostalgicky zavzpomínáte na známou a dnes již neexistující továrnu produkující spodní prádlo (tzv. jägrovky) žádané po celé Evropě, zbyla po ní pouze chátrající vila dřívějšího majitele Gustava Jägra. Dnes lidé jezdí za prací až do Děčína, Ústí n/L, Mladé Boleslavi či Kolína, často 50 až 100 km denně. A tak původní obyvatelé tyto architektonické skvosty silně pod cenou prodávají a jdou raději do otřískaných panelových bytů na okraji Varnsdorfu, Rumburku či Šluknova, kde jim nájemné doplácí stát. A rok na to už vidíte tytéž podstávkové domy opravené a před nimi nové obtloustlé majitele přijíždějící v drahých autech západní provenience, povětšinou s pražskými SPZ. Smutná realita, globalizace je v plném proudu, bohatí bohatnou a chudí chudnou.

 

Ale obraťme list. Po nešťastném faux pas s dvojkolem mi nezbylo než smolnou porážku hodit za hlavu, zmobilizovat všechny síly a pokusit se dohnat ztracený terén. Hned na to vyhrávám po bojovných výkonech hned dvě partie (obě černými!) a to už se dostávám na 1.stůl; s pozdějším vítězem hraji bílými opět nekompromisně a obětuji pěšce. Ten útok odráží, jenže pak je nepozorný a v jedné chvíli mohu dokonce i vyhrát. Nabízenou šanci ke své škodě míjím a nakonec mi rozhodčí zapisuje druhou prohru. V předposledním kole se ke mně naopak štěstí přiklání, když mi v remízové koncovce soupeř doslova sežral návnadu i s navijákem. V závěrečné partii mám bílé, ale už se mi nechce mladého protivníka lámat přes koleno, naopak, je třeba vzít rozum do hrsti. Nabízím tedy remízu, která je ihned přijata, takže nakonec jsem spokojen: 5.místo ze 64 účastníků CZE a GER, finanční cena za umístění a další za nejlepšího seniora, toto musím hodnotit bezesporu jako úspěch, vždyť jsem uhrál 6 bodů jen z osmi her!

 

Vzhledem k ubytování ve Varnsdorfu, docházel jsem denně do Krásné Lípy po nejrůznějších trasách, někdy i přes 20 km. Dále uvádím soupeře a všechny trasy i s tím nešťastným úterním vlakovým výletem: So 2/7: Varnsdorf - Studánka - Krásná Lípa (na úvod příjemná procházka asi 12 km; b=španělská 1, Hradecký) * Ne 3/7: Ráno návštěva kostela ČCE, pak mne bratr kurátor bere autem do Studánky. Odsud jdu po modré značce do KL, poté na zříceninu hradu Krásný Buk a zpět (č=španělská ½, Viták) * Po 4/7: Vf - Jiřetín p/Jedlovou - hrad Tolštejn - Lesné - Ptačinec/658m - Pěnkavčí vrch/792m - Jedlová - KL (b=král.indická 1, Volf) * Út 5/7: Vf - Rybniště - Rumburk - Šluknov - Mikulášovice - Rumburk - KL (v Rumburku návštěva místa, kde byli popraveni vůdci vzbouřeného 7.střeleckého pluku rakousko-uherské armády S.Vodička, F.Noha a V.Kovář, †29.5.1918; v Mikulášovicích návštěva barokního kostela sv. Mikuláše postaveného v letech 1746-1751, roku 1901 zde byly instalovány varhany mající dva manuály, 36 rejstříků a 2166 píšťal, v té době třetí největší v Čechách; dopoledne č=kont. 0, Sýkora; odpoledne č=Tartakower 1, Princ) * St 6/7: Vf - Rybniště - Chřibská - Doubice - Studánecký důl - Kyjovské údolí - skalní hrádek Kyjov - Dlouhý důl - KL (chřibský rodák Tadeáš Haenke, *1761, lékař, cestovatel a přírodovědec, †1817 v Bolívii; určitě nejhezčí trasa mého pobytu; č=dámská indická 1, Haase) * Čt 7/7: Vf - Seifhennersdorf - Rumburk - Dymník/517m - KL (b=Caro-Kann 0, Gregor) * Pá 8/7: Vf - Rybniště - Nový Kyjov - KL - Krásný Buk - Sněžná - Vlčí hora/581m - Zahrady - KL (č=anglická 1, Valenta) * So 9/7: b=sicilská ½, Hejduk. Odjezd 16:21. (sj)

 

 Princ J. (1894) - Juříček S. (2104), Krásná Lípa 2016, [C44] Tartakowerova

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk