Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

MEMORIAL-KOVARE-2016

 

Víkendový turnaj v Hošťálkové

 

Ten den začal jako každý jiný. Chladné podzimní ráno, mlžný opar nad městem, chodník hustě pokrytý stopami činnosti zpěvného a jiného ptactva. Nepřehlédnutelné výsledky ptačí tvorby tvoří na chodnících v parku místy již souvislou vrstvu a časem se jistě vyplatí založit společnost pro těžbu a vývoz guana. Ani cestou do nedaleké vsi se nic zvláštního nestalo.

 

Před opravenou sokolovnou v Hošťálkové míchám plastovou lžičkou kávu a zabývám se klasickou již otázkou, kde udělali soudruzi z východního Německa chybu. Vzápětí zjišťuji, že do Hošťálkové přijeli hrát šachy hned čtyři mušketýři ze vsetínské Zbrojovky: Klára Dančáková, Lukáš Gabryš, moje maličkost a zkušený Ivan Bartošek, který ve zdejší sokolovně úspěšně bojoval na šachovém turnaji již před půlstoletím. Vida, podařilo se mi seřadit nás podle umístění v konečném pořadí. Ale všechno má svůj čas, i výsledků se laskavý čtenář dočká.

 

K letošnímu Memoriálu Jana Kováře se v sobotu 24. září dostavilo celkem 44 šachistů z blízkého i vzdáleného okolí. Vzhledem k nabitému kalendáři mohou pořadatelé považovat tento počet za velmi pěkný začátek nové tradice. (Neboť příští ročník memoriálu nachází se již ve stadiu příprav.) Sobotní sportovně společenský program byl důstojně zahájen vzpomínkou na Jana Kováře. Následovala módní přehlídka, při níž ligový šachista, hlavní rozhodčí a začínající manekýn Josef Bednařík představil slušivý nový dres místního šachového klubu. Nejvíce času šachisté strávili při devítikolovém turnaji hraném sympatickým tempem 2 x 12 minut + 3 sekundy za tah. Soutěž pak rozdělila obědová přestávka, během níž se podávala chutná krmě v podobě výborného guláše.

 

K vidění byly velmi zajímavé partie plné napínavých okamžiků, dramatických zápletek i vtipných kombinací. Objevily se však i hrubé chyby, například hned v mé první partii, když jsem bez náhrady odevzdal figuru. Alespoň jsem si mohl na chvíli znovu zapnout mobil, vyjít do okolí a zabývat se i věcmi nešachovými. Byla to jen krátká vycházka, po návratu jsem zjistil, že první kolo ještě neskončilo. Na nejbližší desce bojovala Klára s domácím Jakubem Krejčou, který před několika lety na Vsetíně zcela zaslouženě vyhrál národní open. Při bližším pohledu na šachovnici jsem zjistil, že Klára má na dosah překvapivé vítězství. V napínavé partii však nakonec vyhrál Kuba.

 

Po prvních pěti kolech si nejlépe ze vsetínských vedl tříbodový Ivan, ale nedá se říct, že by byl úplně spokojen. Zdá se, že gulášová přestávka přišla vhod především Kláře, protože po obědě vyhrála všechny zbývající partie, což se velmi pozitivně projevilo v konečném pořadí. Nicméně všechno má svůj čas. Výsledků se laskavý čtenář samozřejmě dočká, ale až na konci tohoto příspěvku.

 

Vítězem letošního Memoriálu Jana Kováře se s šesti výhrami a třemi remízami stal nejvýše nasazený Jan Sosna, toho času hájící barvy Poruby (7,5 bodu). Sedm bodů vybojoval druhý Aleš Krajina z Ostravy a také třetí Ondra Karlík. Čtvrté místo obsadil další z domácích talentů Jakub Krejča (6,5 bodu). Jen o bodík méně než Kuba (škoda vzájemné partie) nastřádala v tomto turnaji nejúspěšnější hráčka vsetínské Zbrojovky Klára Dančáková. 5,5 bodu znamenalo zcela zasloužené vítězství v kategorii žen a celkově dvanácté místo, pouze půl bodu od páté příčky. Výkon dalších tří šachistů Zbrojovky by asi meteorologové označili termínem „střídavě oblačno", čemuž odpovídá i slušný padesátiprocentní zisk a umístění v polovině startovního pole: 21. Lukáš Gabryš, 24. Pavel Mladý a 25. Ivan Bartošek, všichni 4,5 bodu.

 

Výsledky na chess-results

 

Pavel Mladý

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk