Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

MEMORIAL-BASTINCE-2017

 

MEMORIÁL TOMÁŠE BAŠTINCE

 

DEN PRVNÍ - PÁTEK 10. 2.

 

13 : 15 U zimního stadionu čeká čtvrtý ze tří mušketýrů (?!), kteří se chystají na šachový turnaj do Bezměrova. Laskavého čtenáře jistě také zajímá, jak to s těmi třemi mušketýry vlastně bylo. Byli tři nebo čtyři? A neplatí náhodou - podle neotřesitelné logiky našeho krále komiků - že tři nebo čtyři je dohromady sedm? Stejný problém se vzápětí vrací s nemenší naléhavostí: vezmeme s sebou jednu nebo dvě šachovnice? Abychom nakonec dle nezapomenutelného receptu Vlasty Buriana nebrali tři...

 

14 : 30 Sestava Vl. Martinák, moje maličkost, S. Juříček a J. Stančík vystupuje z auta před Bezměrovským dvorem. Před ukončením prezentace se ještě stihneme v klidu ubytovat. Standa s Kubou se přihlásili do nejsilnější ze tří soutěží, které byly v rámci memoriálu vypsány. Vlastík a já se zúčastníme středně silného turnaje, v němž jsme nasazeni poměrně vysoko. Ve třetím klání pro hráče s elem do 1400 se žádný vsetínský šachista nevyskytuje. Co se dá dělat, sobotní rapid v Jablůnce představuje pro naše žáky příliš lákavou alternativu a ze Vsetína je to samozřejmě mnohem blíž.

 

15 : 3515 : 45 První kolo všech tří turnajů začíná v mírném časovém skluzu, ale dnes už není kam spěchat. Můj soupeř má navíc téměř nepostřehnutelné čtyřicetiminutové zpoždění, takže v klidu dopíjím kávičku a sleduji dění na jiných šachovnicích. Tři hráči Zbrojovky postupně vítězí a nakonec po oběti kvality přidávám do vsetínské sbírky čtvrtý bod. Lepší začátek jsme si ani nemohli přát.

 

19 : 30 Po ztrátách ve nepříliš vydařeném druhém kole byl srnčí guláš velmi dobrou volbou. Výbornou večeří jsem si spravil náladu. Pořadatelé rozmísťují jmenovky pro zítřejší třetí kolo a překvapivě dobře zásobený bufet v kulturním domu zavírá. Cestou do Bezměrovského dvora zjišťujeme, že se poněkud ochladilo.

 

 

DEN DRUHÝ - SOBOTA 11. 2.

? : ??? : ?? V plně obsazeném šenku Bezměrovského dvora vládne dobrá nálada. Rovněž u stolu se šachovnicí, na které čaruje pan hrábje z Ohrady. Španělská, sicilská, francouzská... zkrátka něco mezi lekcí šachové strategie a hodinou zeměpisu. Následuje několik vtipných šachových úloh, při kterých se dobře bavíme. Dobrá nálada sice nevyřeší všechny problémy, ale naštve tolik lidí, že stojí za to si ji udržet. A to i ve chvíli, kdy i letmý pohled na hodinky důrazně napovídá, že nadešel čas zvednout kotvy.

 

7 : 00 Kdo u všech všudy nastavil zvonění na tak nekřesťanskou hodinu?! Dobré jitro vinšuju, pane hrábje...

 

8 : 15 Opět se nacházíme dole v restauraci a někteří z nás už stihli i posnídat. V kolik hodin se hraje třetí kolo? O půl deváté? Během necelých patnácti minut zvládneme vyklidit pokoj, vyrovnat účet a cestou do kulturního domu koupit i nějaké drobnosti. Na zmrzlé cestě se z mé paměti náhle vynoří oslňující myšlenka, že mám hrát bílými. Nevím sice, proti komu nastoupím, ale ten ranní budíček hodlám soupeři osolit. Přiměřeně, jak by řekl klasik.

 

9 : 15 A tak se i stalo. Po nahlášení výsledku se ke mně dostává zásadní informace, že k obědu se podává řízek s bramborovým salátem. Zdá se, že Vlastík není touto možností příliš nadšen, nicméně já už mám o svém obědě jasno.

 

11 : 00 Ve čtvrtém kole proti prvnímu nasazenému hráči mám zase bílé, znovu se koná královský gambit a černý opět bere na f4. Tah 3...Se7 jsem opravdu nečekal, ale v pravidelných pondělních bleskovkách na Lapači se už několikrát objevil. Po čtrnáctém tahu černého přichází další překvapení: „Dejme to za remízu a pojďme na pivo." Slova jako z mramoru! Laskavého čtenáře mohu ujistit, že zmíněný zlatavý nápoj nehrál v mých úvahách ani nejmenší roli. Včasným přijetím remízy se mi podařilo zachránit jednu z posledních porcí chutné krmě. Po obědě můžu spokojeně sledovat zajímavé partie v nejsilnějším turnaji.

 

16 : 00 V malých časových odstupech začínají poslední kola všech tří soutěží. Pan hrábje má zatím tři body ze čtyř partií (škoda koncovky ve třetím kole!) a Kuba je na padesáti procentech. Vlastík získal v pěti partiích 3,5 bodu a mě čeká se čtyřmi body duel o první místo v turnaji B. Kryštof M. Trávníček z Kunovic má půl bodu náskok a k celkovému vítězství mu stačí nerozhodný výsledek. O konečné umístění se však v této chvíli nestarám, Bezměrov beru především jako přípravu na domácí utkání Céčka. Vím, že v neděli nastoupím na osmé desce, takže hra černými v závěrečném kole mi vyhovuje.

 

17 : 45 - 18 : 30 Dohráno. Vlastík poráží domácího borce a ve výsledkové listině se určitě posune dopředu. Moje partie na první šachovnici končí remízou, takže z turnaje B si odvezeme čtvrté a třetí místo. V nejsilnějším turnaji získává Kuba třetí bod - ve třetí partii černými. Standova napínavá partie proti Oskaru Hájkovi patří k nejdelším. Nerozhodný výsledek znamená pro nejzkušenějšího člena výpravy umístění těsně pod stupni vítězů.

 

P. S. Na chess-results najde laskavý čtenář kompletní výsledky. Na stránkách pořádajícího Sokola Postoupky se pak nacházejí fotky a partie hrané na on-line šachovnicích.

 

 Partie

 

Pavel Mladý, v. r.

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk