Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

POSTOUPKY-2017

 

VÍKEND NA 64 POLÍCH

 

Páteční ráno. Zase prázdniny. (Nebo dovolená.) Co s prodlouženým víkendem? Mladí i dříve narození vsetínští šachisté si mohou vybrat. Na ZŠ Integra je připraveno celodenní soustředění, o kterém se laskavý čtenář zajisté dočte na jiném místě našich stránek. Alternativní šachový program pro pátek i sobotu může být založen například na účasti v pátém ročníku memoriálu T. Baštince. Dvoudenního klání v Bezměrově se před rokem zúčastnila čtveřice hráčů Zbrojovky. Letos poslali přihlášku dva vsetínští šachisté, Stanislav Juříček a moje maličkost.

 

Od loňského roku se memoriál T. Baštince hraje ve třech skupinách. Ve startovní listině nejsilnějšího turnaje najde laskavý čtenář i Jeho Milost pana hrábjete Stanislawa. V této skupině se hraje pět partií tempem 2 x 60 minut s třicetisekundovým přídavkem za každý tah. Ve středně silné soutěži určené šachistům s elem do 1700 bodů připadla role nejvýše nasazeného hráče autorovi těchto řádků. Danajský dar! Zde čeká šachisty šest kol hraných tempem 2 x 45 minut + třicet sekund za tah. Mezi nadějnými hráči, jejichž elo zatím nepřekročilo hranici 1300 bodů, nemá ani letos vsetínská Zbrojovka zastoupení. Snad příště?

 

Po obědě v šenku Bezměrovského dvora jdeme vybojovat dva páteční duely. V úvodním kole se Standa setkává s talentovaným Vl. Babulou. Utkání se vyvíjí dobře, ale vsetínský hráč zaváhá a výhra mu uniká. Mně se daří dotlačit bílé kameny k povinnému vítězství. Ve večerním kole se situace obrací. Ke své druhé (a poslední) partii na čelní on-line šachovnici nastupuji s úmyslem hrát francouzskou obranu. Nečekaný zmatek vyvolaný v bílém táboře mi umožňuje získat pěšce a přejít do vyhrané koncovky. Pak se mi ale „podaří" najít snad jediný způsob jak partii nevyhrát. Standova druhá páteční partie s FM Vítem Valentou se řadí mezi nejdelší v soutěži. A nepochybně i mezi nejzajímavější: zkušení borci zvažují své možnosti v koncovce dvou jezdců proti dvojici střelců. Silnému soupeři se nakonec daří prolomit valašský beton, ale vzápětí přichází rozhodující protiúder. Obětí krajního pěšce získává Standa v náročném duelu celý bod.

 

Sobotní ráno probíhá ve znamení úspěšného třetího kola: oba hráči Zbrojovky opět vítězí. Můj výkon ve druhé polovině bezměrovského turnaje však tentokrát vykazuje sestupnou tendenci: po dvou remízách přichází zcela zasloužená porážka v závěrečném kole a s ní i pád na sedmé místo celkového pořadí. Panu hrábjeti se daří mnohem lépe. Vyhrává i odpolední partii a rychlá remíza v pátém kole pro něj znamená celkem čtyři body v nejsilnějším turnaji. Stejného bodového zisku však dosahují i zlínský Miroslav Kocián a stříbrný Pavel Krupica z Kuřimi. V loterii pomocných kritérií se vsetínský šachista musí smířit s bronzovou příčkou. Výsledky všech tří skupin může laskavý čtenář najít zde na chess-results.

 

P. S.: Cíl alespoň částečně nahradit výpadek v tréninku a především chybějící vážné partie se podařilo účastí v pěkném turnaji splnit. Celkem třikrát se na mé šachovnici objevila francouzská obrana. V neděli mě ještě čekal zápas na druhé šachovnici v dresu Karolinky. Stejně jako rezervy vsetínské Zbrojovky usiluje i hornovsacký tým o záchranu v soutěži. O významu utkání proti Valašskému Meziříčí B proto nemohlo být pochyb. Pokyn kapitána Bambuška zněl jasně: neprohrát na prvních dvou deskách. Laskavý čtenář může třikrát hádat, jak jsem odpověděl na tah 1. e4. Svůj tip může napsat do komentáře k tomuto příspěvku. Šťastný vítěz dostane v květnu možnost využít stoprocentní slevu na startovné ve 3. vševalašském gambitovém turnaji.

 

P. M. v. r.

 

Výsledky na chess-results

 

 Partie:

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk