Šachový klub VSETÍN

Šachový klub VSETÍN
 
historie klubu
 
zprávy z klubu
 
soutěže družstev
 
galerie hráčů
 
fotogalerie
 
přebor Vsetína
 
šachové úlohy
 
články
 
mládež
 
historie šachu na Valašsku
 
Valašský šachový klub mládeže

ANNO-DOMINI-2020

 

Anno Domini 2020.

 

Je tomu už tak, A.D. 2020 (latinsky Anno Domini, t.j. „léta Páně") se v našem klubu udála historická změna. Stali jsme se právním subjektem - zapsaným spolkem - a z názvu ŠKZ (Šachový klub Zbrojovka) zmizelo písmenko Z, protože podnik Zbrojovka de facto přestal existovat. Změna na ŠK sebou přinesla ještě jednu věc - úpravu znaku (loga), který v polovině 70. let vytvořil náš kronikář Antonín Juříček úpravou předlohy, kterou byl nějaký dobový diplom. Nynější logo tedy můžeme popsat (blasonovat) takto:

Znakem je na pravé rohové pole postavená bílo-černá šachovnice s figurou bílého jezdce uprostřed, ověnčeného v podstavci zprava i zleva zelenou šestilistou ratolestí. Jezdce obepíná žluté mezikruží, v horní části s nápisem Šachový klub Vsetín, dole pak letopočet 1911 (písmo unciála)."

(Heraldická zvláštnost: Znaky se popisují vždy ze strany štítonoše - tedy to, co vidíme nalevo, je v podstatě napravo.)

 

Ale pojďme k naší změně, kterou ocení, myslím, až naši následovníci. Ta změna je rozumná, protože většina klubů se hlásí k tomu nejzazšímu datu, který lze najít v jeho historii. „Rekordmanem" v tomto smyslu je ŠK Sokol Klatovy, který na svém webu uvádí: „Počátky šachu se v Klatovech začaly tradovat v roce 1015, kdy zavítal do vsi Klatovy kníže Oldřich. Ve světnici tehdejšího starosty uviděl rozloženou šachovnici a vyzval ho k partii. Oba spolu sehráli celkem 3 partie a ve všech odešel kníže Oldřich od šachovnice poražen. Za svou porážku se Klatovům odměnil tím, že jim udělil do znaku šachovnici spolu se třemi písmeny WKC, což znamená - Woldřich Kníže Czeské. Na tyto tradice navázalo 20 Klatovanů, kteří 3. prosince 1921 založili Šachový klub Klatovy. ... Ten pak měl několik jmen, postupně: Klub šachistů v Klatovech, Keramostroj, Klatovské strojírny, Spartak, Jiskra, TJ, ČSAD a nyní Šachklub Sokol."

 

Jistě je Vám jasné, že rok 1015 uvádí víceméně z legrace, oficiálně je to rok 1921. Zkusil jsem najít kluby, které mají ale opravdu nejstarší data a musel při tom sáhnout až do blahých časů Rakousko-Uherska a 1. republiky (tedy období před I. světovou válkou a krátce po ní). Následující přehled není samozřejmě úplný, ale přesto - asi nejstaším klubem je 1884 Český spolek šachovní Praha, hodně starý musí být i klub Plzeňský. A jak je tomu na Moravě? 1897 ČSŠ Olomouc (Český spolek šachovní) na Moravě zřejmě nejstarší, 1908 ŠK Prostějov a nyní - pozor! - 1911 Šachovní klub Vsetín. Až za námi jsou např.: 1919 ŠK Duras Kojetín a SK Moravia Prostějov, 1921 ŠK Šumperk a ŠK Morphy Zábřeh, 1922 ŠS Uh. Hradiště (Šachový spolek) a DŠK Přerov (Dělnický šachový klub), 1923 ŠK Duras Brno (později KPS), ŠS Kyjov (Šachový spolek) a ŠK Litovel, 1925 ŠK Zlín a KŠ Břeclav (Klub šachistů), 1927 ŠK Šekový úřad Brno (dnes Lokomotiva) a ŠK Hodolany u Olomouce, 1928 SČŠ Uher. Brod (Spolek českých šachistů) a ŠK Hranice na Mor., atd.

 

Samozřejmě, že některé kluby už dnes neexistují a třeba i s přerušením kontinuity se tranformovaly na jiné názvy. To ale nevadí, hlásí se k prvním zmínkám, resp. datům vstupu do Ústřední jednoty českých šachistů. Učinili jsme tak i my a patříme tak dnes mezi jedny z nejstarších klubů a to nejen na Moravě, ale i v rámci českých zemí. Osobně mne velice těší (a jistě i našeho dlouholetého kronikáře), že nynější členové výboru - Radek, Honza a Jožka - vzali, jak se říká rozum do hrsti a rozhodli o onom umístění letopočtu. Je to dobře. A tak mne na závěr ještě napadá, že v podstatě nevědomky ono biblické: „Cti otce i matku svou" přeměnili na: „Cti šachové předky své" ...

 

 


Vložte Váš komentář

Vaše jméno:
Váš komentář:
Zadejte kontrolní kód:
 
code
 

Komentáře

2
3.11.2020 12:37:54 - Antonín Juříček - kronikář
Dík za to, že ses "pohrál" a obětoval trochu času k vyhledání těch dat. Zdraví T.
 

1
1.11.2020 15:22:04 - Stanislav Juříček
Omlouvám se za malou, ale důležitou nepřesnost v popisu znaku. Asi omylem při kopírování mi v textu vypadla dvě slova. Správně to má být: ... s figurou bílého jezdce uprostřed, hledícího vpravo ... (proto uvádím tu poznámku o heraldické zvláštnosti)
 

copyright © 2024 ŠKZ Vsetín | všechna práva vyhrazena
kontakt kontakt

 | e-mail: 

skz@sachy-vsetin.cz

 | 

webmaster

 | 

admin

nowonet media s.r.o.
TVORBA WWW STRÁNEK • INTERNETOVÉ OBCHODY • 
INTRANET • SEO OPTIMALIZACE • WEBHOSTING 
Vsetín | Horní náměstí 3 | tel.: 605  426 791|
info@nowonet.com | www.nowonet.com

   logo softapp      1 vasto

 vs plastik

 

Zde je místo pro vaši reklamu.
kontakt: radek@zadrapa.cz

 

 

 

 vskm  vsetín  národní sportovní agentura        



zk